17 Mayıs 2014 Cumartesi

Ceviz ve cevizin faydaları

Uzun zamandır sağlık üzerine yazımız olmamıştı. Bugün ceviz ve faydaları ile başlayalım istedik.
Önce ceviz nedir? Kısaca anlatalım.

Ceviz botanikte Juglandaceae familyasından Juglans cinsinden bir ağaç türüdür. Karşılıklı dizilmiş yaprakları tek tüysüdür. Ceviz ağacı kışın yapraklarını döker. Meyveleri sert kabukludur. Kabuğun içindeki meyvenin şekli insan beynine benzer. Meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi genelde kurumuş şekli daha fazla kullanılır.

Meyvesi birçok yemekte malzeme olarak kullanılmakla birlikte tek başına daha fazla kullanılır.
Ceviz ağacının gövdesi de mobilya yapımında çok kaliteli  bir kerestedir. Ayrıca ceviz ağaçlarının ürünleri boyacılıkta da kullanılmaktadır.
Ceviz meyvesinin besin değerleri (100 gr)ceviz f21 300x225 Cevizin Faydaları
A vitamini: 30 İ.U.
Tiamin 0,48 mg.
Niasin: 1.2 mg.
Fosfor: 380 mg.
Kalsiyum: 83 mg.
Potasyum: 225 mg.
Demir: 2.1 mg.
C vitamini: 3 mg.
Yağ: 64.4 gr.
Karbonhidrat: 15.6 gr.
Protein: 15.0 gr.
Kalori: 654

Ceviz meyvesinin faydalarına bir göz atarsak…

Cevizde vitamin, protein, mineral oranı çok yüksektir. Kalori değeri çok yüksektir. Sağlığımız açısından çok önemli olan doymamış yağ oranı da yüksektir.
Cevizin içeriğinde olan omega 3 ve omega 6’nın beynimize ve zeka gelişimimize çok faydalı olduğu biliniyor. Bu yönüyle hafızayı kuvvetlendirir.

Omega 3 yağının kan basıncını düşürmesi özelliği yüksek tansiyona iyi gelir
Besin değeri yüksek olduğu için vücuda enerji verir.
Cevizin antitoksidan özelliği vücudumuzdaki toksik maddelerin atılmasını sağlar.
Kolesterolü düşürmede yardımcıdır.

Hazımsızlığı gidermede faydalıdır.
İshal ve kabızlığın giderilmesinde faydalıdır.
Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydalıdır.
Ceviz yağı bağırsak kurtlarının dökülmesinde faydalıdır.

Nasırlara sürüldüğünde nasırlarda iyileştirme etkisi vardır.
Cilt hastalıklarında ve cilt lekelerinin giderilmesinde faydalı olduğu biliniyor.
Ceviz bal ile birlikte tüketildiğinde basura faydalıdır.
Ceviz damar sertliğinin giderilmesinde çok önemli yardımcı bir meyvedir. Bu yönüyle kalp hastalıklarında da çok faydalıdır.

Cevizdeki omega 3 yağı ve antioksidan maddeler birçok tümörlerin ve kanser türünün gelişmesini yavaşlatır. Yani kansere karşı çok faydalıdır.
Cevizin uyku sorunlarına karşı faydalı olduğu da birçok araştırmada belirtiliyor.

Ceviz Alzheimer hastalığına karşı çok faydalıdır. Bence Alzheimer olmadan yemek çok daha faydalı olacaktır.
Ceviz bir günde ne kadar tüketilmeli konusuna gelince benim önereceğim 40-50 gr kadardır. Daha fazlasının tüketilmesinde sakınca var mı derseniz. Sadece fazla kilolar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi